Wat heeft de petrochemische industrie jou te bieden?

Wat heeft de petrochemische industrie jou te bieden?

Als je bekend bent met Zuidgeest, dan zie je het regelmatig voorbij komen: de petrochemische industrie. Veel van onze opdrachtgevers zijn actief in deze branche en we delen regelmatig vacatures in dit vakgebied. Banen als Industrieel Reiniger, Hogedrukspuiter of Flensmonteur komen wekelijks voorbij. 

We kunnen ons voorstellen dat je niet precies weet wat de petrochemische industrie inhoudt. Dat leggen we jou graag uit in deze blog.

Wat is het nu precies, petrochemie?

De Petrochemie is de tak van de chemische industrie die zich bezighoudt met de verwerking van aardolie, oftewel petroleum, en de producten die hieruit voortkomen. Hierbij maken fabrieken en raffinaderijen gebruik van scheikundige processen. Daarom valt de petrochemie in de chemische industrie. Aardgas en aardolie zijn de twee belangrijkste brandstoffen in de petrochemische industrie. In Nederland worden deze brandstoffen veelvuldig gebruikt: voor bijvoorbeeld elektriciteit, maar ook andere producten, hier later meer over.

Petrochemische bedrijven

De meeste raffinaderijen bevinden zich in de regio Rotterdam, in de Botlek en de Europoort. Meer dan de helft van de terreinen in het Rotterdamse havengebied wordt gebruikt door de petrochemische industrie. De verwerking van aardolie gebeurt in deze raffinaderijen. Binnen deze wereld zijn elke dag duizenden mensen aan het werk. Van cleaners tot aan calculators. De petrochemische industrie biedt enorm veel kansen voor kandidaten die een vak willen leren, die zich verder willen ontwikkelen en die aan de slag willen in een branche die altijd in beweging is. De bekendste bedrijven binnen de petrochemische industrie in Nederland zijn Shell en Esso.

Het winnen van aardgas en olie

De basis voor het ontstaan van aardgas, zijn resten van planten en dieren.  Deze resten zijn al heel veel jaren ondergronds aanwezig en veranderen langzaam in verschillende stoffen. Het begint bij steenkool en door de aanwezige druk wordt de steenkool warm en ontstaat er aardgas. Ook aardolie is een mengsel van koolwaterstoffen die door de jaren heen zijn ontstaan. In Nederland moet ongeveer 3 tot 4 kilometer in de grond geboord worden om bij dit aardgas te komen. Omdat gas uit zichzelf een weg naar boven probeert te vinden, is het oppompen niet nodig. Er worden buizen geplaatst waardoor het gas vanzelf naar boven komt.

Producten uit de petrochemische industrie

Zoals eerder aangegeven, worden er veel producten gemaakt met petrochemicaliën. Denk hierbij aan kunststoffen, zeep, farmaceutische producten, meststoffen, wasmiddelen, vloeren en pesticiden, maar ook rubber en andere materialen.

Wil jij werken in de petrochemische Industrie?

Ben jij klaar voor een nieuwe baan in de petrochemische Industrie? Kom dan werken via Zuidgeest, ons doel is het om jou te helpen aan een leuke baan binnen deze industrie. Wij vinden het belangrijk dat jij met plezier werkt aan je toekomst. Daarom staan bij Zuidgeest mensen op één, al meer dan 50 jaar lang. Waar dit uit blijkt? Hieronder een greep uit de arbeidsvoorwaarden: 

  • Wekelijkse uitbetaling van jouw loon;
  • Vakantiegeld en 25 vakantiedagen per kalenderjaar;
  • Uiteraard pensioenopbouw na acht gewerkte weken;
  • Zelf geen PBM’s? Wij regelen ze voor je!;
  • Daarnaast heb je toegang tot vakgerelateerde opleidingen, zo werken we samen aan jouw toekomst.

Werken in petrochemie zonder opleiding

Wist je dat je lang niet altijd diploma’s nodig hebt om aan de slag te kunnen in de petrochemische industrie? Dat er ook veel mogelijkheden zijn voor gemotiveerde mensen zonder ervaring en opleiding? Dat je binnen dit vakgebied via Zuidgeest heel veel opleidingen en trainingen kunt volgen die jou verder kunnen helpen, om steeds beter te worden en steeds verder te komen?

Vacatures petrochemie

Is jouw interesse gewekt? Dan hebben wij goed nieuws. Binnen de wereld van de petrochemische industrie zijn namelijk enorm veel kansen. Wij hebben verschillende vacatures open staan in de petrochemie.Heb jij geen ervaring maar wil je wel graag starten? Dan hebben wij een prachtig opleidingstraject voor je. 

Een greep uit onze vacatures voor de petrochemische industrie

 

Volg ons op onze socialmediakanalen: LinkedIn, Facebook, Instagram en blijf up-to-date!

Benieuwd naar wat een Flensmonteur doet? Lees dat en meer in onze blog: Wat is een Flensmonteur.