Wat doet een flensmonteur?

Wat doet een flensmonteur?

Bij Zuidgeest zijn we altijd op zoek naar mensen die willen werken in de industrie, dus ook naar flensmonteurs! Een (nieuw) leidingsysteem aanleggen, controleren of onderhouden? In dit artikel lees je meer over hoe en waar je kan werken als flensmonteur, wat je ervoor nodig hebt, wat het gemiddelde salaris is en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.

Inhoudsopgave

  • Wat doet een flensmonteur?
  • Het gemiddelde salaris van een flensmonteur?
  • Doorgroeimogelijkheden van een flensmonteur
  • Werken als flensmonteur
  • Opleiding tot flensmonteur
  • Waarom werken voor Zuidgeest?

Wat doet een flensmonteur?

Een flensmonteur monteert en demonteert flensverbindingen in leidingen. Daarnaast bouw je ook kleppen, appendages en afsluiters in of uit. Je bent dus de hele dag bezig met sleutelen. Een nieuw leidingsysteem aanleggen dat is geen probleem voor een flensmonteur. 

Je bent altijd aan het werk met pijpleidingen. Flensmonteurs zijn vooral nodig binnen afvalverbranding, maritieme sector en de petrochemie. Maar het kan ook zijn dat je als flensmonteur aan de slag gaat bij installatie- en onderhoudsbedrijven. 

Wat zijn de dagelijkse bezigheden van een flensmonteur?

  • Als flensmonteur ben je verantwoordelijk voor de volgende werkzaamheden:
  • Het openen en sluiten van (flens)verbindingen; 
  • Het in- of uitbouwen van appendages, afsluiters en kleppen;
  • Het controleren en onderhouden van de kwaliteit;
  • Een veilige werkomgeving creëren;
  • Het (deels) monteren van een nieuw leidingsysteem.

Wat is het gemiddelde salaris van een flensmonteur?

Als een fulltime flensmonteur verdien je gemiddeld tussen de 15 en 18 euro per uur, dit vertaalt zich naar ongeveer tussen de 2500 en 2875 euro bruto per maand. Dit is zonder eventuele toeslagen of bonussen.

Je gaat als flensmonteur meer verdienen wanneer je meer verantwoordelijkheid krijgt. Bijvoorbeeld, jouw loon gaat omhoog als je verantwoordelijk wordt gemaakt voor een groter leidingsysteem of wanneer je een collega gaat opleiden tot flensmonteur. 

Daarnaast is ook de sector van invloed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan offshore, je werkt dan als flensmonteur op een boorplatform. Je bent dan voor een langere tijd weg van huis en je werkt vaak in ploegendiensten. Dit houdt in dat je een toeslag ontvangt op jouw salaris. Vooral als je in het weekend of ‘s nachts doorwerkt, dan kan die toeslag zo maar eens oplopen tot honderden euro’s extra per maand! 

Doorgroeimogelijkheden voor een flensmonteur

Als flensmonteur zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden, zoals:

  • Ploegleider: Na enkele jaren ervaring als flensmonteur ben jij bijna alle pijpleidingsystemen de baas. Bovendien vind jij het leuk om (nieuwe) collega’s aan te sturen en te begeleiden. 
  • Of werkvoorbereider: Als werkvoorbereider bereid jij iedereen voor op nieuwe projecten zo dat het duidelijk is wat er moet gebeuren en het uitvoerend werk efficiënt verloopt.

Wij bieden je de mogelijkheid om werkgerelateerde opleidingen te volgen. Ook kijken we graag samen met jou naar jouw loopbaanontwikkelingen zodat jij de stappen kan maken in jouw carrière. 

Werken als flensmonteur

Leidingen, leidingen en nog eens leidingen, als flensmonteur ben je er altijd mee bezig. Je takenpakket verschilt per sector en per bedrijf. Zo ben je bij organisatie A bezig met het verhelpen van bijvoorbeeld lekkages, maar bij organisatie B juist druk met het onderhouden en aanleggen van nieuwe leidingsystemen. Wat je kan verwachten als je aan de slag gaat als flensmonteur? 

Werkzaamheden van een flensmonteur

Als flensmonteur ben je voornamelijk bezig met het monteren en demonteren van flensverbindingen of ze te open of juist te sluiten. Sleutelwerk is voor jou geen probleem, jij weet precies hoe je de leidingen moet openen of moet isoleren als je ergens een lekkage is. Daarnaast werk je ook aan regel- en stuureenheden van installaties. Dus bouw je kleppen, appendages of afsluiters in of uit. Jij zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering doorgaat. 

Tevens is het belangrijk om de kwaliteit te controleren. Je wilt er altijd zeker van zijn dat alle flensverbindingen goed gemonteerd of juist gedemonteerd zijn. Hiervoor heb je controles nodig. Daarom moet je kritisch op jouw eigen werk zijn maar ook op dat van jouw collega's. Daarnaast zorg je voor een veilige en nette werkomgeving, je snapt dat een gezonde en veilige werkomgeving belangrijk is. Daarom is het belangrijk dat je altijd volgens de veiligheidsvoorschriften en ben je bewust van de verschillende veiligheidsrisico’s. Bij Zuidgeest gaat veiligheid boven alles!

Je collega’s, wie zijn dat?

Als flensmonteur werk je vaak samen in teamverband. Daarnaast heb je contact met onder andere operators, monteurs, assemblagemedewerkers, werkvoorbereiders, uitvoerders en projectleiders. Hoe groot jouw team is, is per organisatie anders. Bijvoorbeeld binnen de petrochemie of maritieme sector ga je vaak aan het werk in een team met andere flensmonteurs om samen aan grote leidingsystemen te werken. 

Jij voelt je thuis tussen de leidingen

Waar een leiding is, is vaak ook een flensmonteur. Bij Zuidgeest hebben wij voornamelijk klanten in havengebieden, olieraffinaderijen, waterzuiveringsinstallaties of afvalverwerkingsbedrijven. Je werkt dus vooral in de buitenlucht.

Wat zijn de werktijden van een flensmonteur

De werktijden van een flensmonteur zijn vaak flexibel. Ook dit heeft te maken met de sector waarin je aan de slag gaat. Zoals hierboven beschreven werk je vanuit Zuidgeest voornamelijk in havengebieden, olieraffinaderijen, waterzuiveringsinstallaties of afvalverwerkingsbedrijven. Hierbij zul je op verschillende dagen en op verschillende tijden werken en vaak in ploegendiensten. Heel afwisselend, dat is ook wat het werk als flensmonteur leuk maakt!

Opleidingen tot flensmonteur

Voordat je een flensmonteur bent, dien je voldoende te zijn opgeleid om de werkzaamheden op een veilige- nette- en kwalitatieve wijze uit te voeren. Om aan de slag te kunnen als flensmonteur heb je minimaal bassisveiligheid VCA-diploma nodig. Daarnaast om te mogen werken aan flensverbindingen is het nodig om extra kennis op te doen. 

Zo heb je conform het VCA-SOG drie varianten flensmonteur cursussen. 

  • Werken aan flensverbindingen (WF);
  • Werken aan flensverbindingen volgens protocol (WFPr);
  • Werken aan flensverbindingen volgens protocol m.b.v. torque- en bolttension gereedschappen (WFPr-TT). 

Zuidgeest biedt jou alle mogelijkheden om door te groeien in de technische sector en dus ook deze opleidingen.

Lees hier het nieuwsartikel: Interview met onze veiligheidscoördinator Raymond. 

Waarom werken als flensmonteur voor Zuidgeest?

Bij Zuidgeest staan onze mensen op één, al meer dan vijftig jaar lang. Dat merk je aan onder meer de persoonlijke begeleiding. Bij ons heb je altijd een vast aanspreekpunt; een professional die jou graag goed leert kennen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je plezier hebt in je werk!

Groeien geeft voldoening. Daar geloven wij in. Je haalt meer uit jouw werk als je je blijft ontwikkelen. Samen investeren we dus in jouw toekomst. Wil jij doorgroeien tot flensmonteur, ploegleider of werkvoorbereider? Daar maken we samen werk van!

Waarom jij als (toekomstig) flensmonteur aan de slag wil voor Zuidgeest?

  • Toegang tot opleidingen;
  • Mooie opdrachtgevers en projecten;
  • Diverse werkplaatsen;
  • Betaling volgens CAO;
  • Juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s);
  • Pensioen na 8 weken werken;
  • Doorgroeimogelijkheden.

Solliciteer direct voor de functie flensmonteur.

Volg ons op onze socialmediakanalen: LinkedIn, Facebook, Instagram en blijf up-to-date!

Benieuwd naar wat een grondwerker doet? Lees dat en meer in onze blog: Wat is een grondwerker.